Okulda kavga sokakta isyan var: Kamucu eğitim şart

Portekiz, tarihinde eğitim sistemine karşı şimdiye kadar düzenlenen en büyük protestoya sahne oldu. Özelleştirmelere tepki gösteren yaklaşık 100 bin öğretmen, kamucu, eşit ve adil eğitim için sokaktaydı.

Okulda kavga sokakta isyan var: Kamucu eğitim şart

Dış Haberler

Portekiz’de son bir ayda ikinci kez meydanlara inen öğretmenler, başkent Lizbon’da ülke tarihinde eğitim sisteminde şimdiye kadar görülen en büyük protestolardan birini gerçekleştirdi.

Eğitim sektörü içinde küçük bir grubu temsil eden ve 9 Aralık 2022’den bu yana süresiz grevde olan Tüm Öğretmenler Sendikası’nın (S.TO.P.) çağrısıyla organize edilen gösteriye 100 bine yakın kişi katıldı. Devlet okulunu savunan eylemciler, “Bakan dinle okulda kavga var” sloganları atarak yaşanan eşitsizliğe vurgu yaptı. Ayrıca Eğitim Bakanı João Costa’nın istifasını isteyen binlerce kişi beyaz mendillerini sallayarak “Bakan gitme vakti geldi” dedi.

‘DUR’ DEME VAKTİ GELDİ

Portekiz eğitim sisteminin "her yıl daha da kötüleştiğini, mevcut durumun sürdürülebilir olmadığını" savunan öğretmenler, devlet okullarının durumuna dikkat çekti. Kamucu, eşit ve adil bir eğitim talebinde bulunan eğitimciler hükümetin özelleştirme politikalarına tepki gösterdi. Devlet okullarının güçlendirilmesinin yanı sıra çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve maaşlarının artırılmasını talep eden öğretmenler, hükümet tarafından kısa süre önce sunulan işe alımla ilgili kriterlere de "şeffaflığı azaltıp siyasileştirdiği" gerekçesiyle karşı çıkıyor. S.TO.P. Genel Koordinatörü Andre Pestana, basına yaptığı açıklamada, "İşe alımlarla ilgili yeni kriterler bardağı taşıran son damla oldu. Ama geçmişten gelen başka sorunlarımız da vardı. Enflasyonu telafi eden bir maaş artışı istiyoruz. Devlet okullarının demokratik yönetimi ve diğer kamu görevlileriyle aynı emeklilik koşulları ile hastalık izni hakkı talep ediyoruz" diye konuştu. Portekiz eğitim sisteminin giderek kötüleştiğine değinen Pestana, ayrıca eğitimcilere reva görülen düşük ücrete de isyan ederek enflasyona uygun bir maaş artışı talep ettiklerini dile getirdi. En düşük öğretmen maaşının bin 100 euro olduğu ülkede öğretmenler aralık ayının başından beri grevde. Öğretmen sendikaları Mart 2023’te ülke genelinde büyük bir eylem yapacaklarını duyurmuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER