EYT'liden kelepir otomobil! İkinci el piyasasında EYT bereketi... Hiç bu kadar düşmemişti

EYT yasası için gün sayan milyonlarca vatandaş konu hakkındaki açıklamaları da yakından takip ediyor. Yeni düzenlemeden yararlanmak isteyen kişiler prim borçlarını ödemek için farklı çözüm yöntemleri arıyor. EYT borcunu ödemek isteyen kişiler elindeki araçları piyasa değerinin altında satışa çıkardı.

EYT'liden kelepir otomobil! İkinci el piyasasında EYT bereketi... Hiç bu kadar düşmemişti

İkinci el araç piyasasında tedarik sorunu gündemde yer alırken EYT yasası kapsamında oto galerilerde de hareketlilik yaşanmaya başladı. EYT kapsamında emekli olmak isteyen vatandaşlar prim borçlarını ödemek için araçlarını satışa çıkarıyor. “Acil” ibaresi ile satışta yer alan araçlar da ikinci el araç piyasasını da hareketlendirdi.

 

BORÇ ÖDEYECEKLER ARAÇLARINI SATIŞA ÇIKARIYOR


EYT düzenlemesi uzun süredir gündemde yer alırken vatandaşların da düzenleme kapsamında emekli olması için belirli bir prim ödemesi ve hizmet süresini tamamlaması gerekiyor. Yaş şartını tamamlayabilmek için kişilerin askerlik ya da doğum borçlanması ile prim borçlarını ödediği görülüyor. Bu kapsamda prim borcunu ödemek isteyen kişiler elinde bulunan araçları satışa çıkarmaya başladı. Sosyal medya üzerinden çok konuşulan konu hakkında tartışmalar devam ederken yaşanan gelişmeyle galerilerde de yoğunluk görülmeye başladı.

arac-pazari-1.jpg

Galericilik yapan Ahmet Yurtlu, EYT borcunu ödemek isteyen vatandaşların sayısının gitgide arttığını söyledi. Sadece galerilerde değil ilanlarda da EYT borcunu ödemek için araç satışı yapan kişilerin olduğunu dile getiren Yurtlu, prim gününü ödemek isteyen vatandaşların araçlarını satışa çıkarttığını vurguladı. Ahmet Yurtlu, satışta yer alan birçok araçta “EYT borcumu ödemek için satışa koydum” ibaresinin yer aldığını dile getirdi.

PİYASADA DENGELER SAĞLANIYOR


EYT düzenlemesi piyasaları da hareketlendirmeye devam ediyor. Elinde döviz ve altın bulunduran vatandaşlar prim borçlarını ödemek için yatırımlarını TL'ye çeviriyor. Bu kapsamda araçlarını satışa çıkaran vatandaşların da piyasalardaki dengeyi sağladığı aktarıldı. 2022 yılında yatay bir seyir içerisinde yer alan otomotiv sektörü 15 Aralık 2022 tarihinde gelen yeni matrah düzenlemesiyle de istenilen beklentiyi karşılayamadı.

araba-almak.jpg

Tedarik problemi olduğu sık sık ifade edilirken sıfır araçlarında satışları her geçen gün azalmaya başladı. Bu kapsamda vatandaşların ilk tercihi ikinci el araçlar olurken ikinci el araç pazarında da yoğunluk yaşandı. Aralık ayından sonra %25 oranında ikinci el araç satışına yönelik artışların gözlemlendiği ifade edildi. EYT düzenlemesi ile birlikte araç pazarında hareketlilik artarken piyasanın da dengelendiği görülüyor.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

Fatal error: Uncaught phpFastCache\Exceptions\phpFastCacheIOException: Path "/home/prsnlmebn/public_html/cache/personelmeb.net/Files/64/1b" is not writable, please set a chmod 0777 or any writable permission and make sure to make use of an absolute path ! Additional information provided by error_get_last(): mkdir(): Disk quota exceeded in /home/prsnlmebn/public_html/_php_sistem/libraries/phpfastcache/src/phpFastCache/Core/Pool/IO/IOHelperTrait.php line 156 in /home/prsnlmebn/public_html/_php_sistem/libraries/phpfastcache/src/phpFastCache/Core/Pool/IO/IOHelperTrait.php:157 Stack trace: #0 /home/prsnlmebn/public_html/_php_sistem/libraries/phpfastcache/src/phpFastCache/Drivers/Files/Driver.php(72): phpFastCache\Drivers\Files\Driver->getFilePath('v5_cache_f68383...') #1 /home/prsnlmebn/public_html/_php_sistem/libraries/phpfastcache/src/phpFastCache/Core/Pool/CacheItemPoolTrait.php(358): phpFastCache\Drivers\Files\Driver->driverWrite(Object(phpFastCache\Drivers\Files\Item)) #2 /home/prsnlmebn/public_html/index.php(345): phpFas in /home/prsnlmebn/public_html/_php_sistem/libraries/phpfastcache/src/phpFastCache/Core/Pool/IO/IOHelperTrait.php on line 157