KHK İhraçları Konusunda Erdoğan Ne Yapacak?

Twitter fenomeni Ankara Kuşu, piranalar.com sitesinde şu açıklamayı yaptı:

KHK İhraçları Konusunda Erdoğan Ne Yapacak?

"2 yıl süren OHAL döneminde on binlerce kişi görevinden ihraç edildi, gözaltına alındı veya tutuklandı ve on binlerin pasaportu iptal edildi. Bu önlem, terör örgütleriyle bağı olduğu iddia edilen kişilerin yurtdışına firar etmelerini önlemeye yönelikti.

251 kişinin hayatını kaybettiği darbe girişiminde ölenlerin kanlarının yerde kalmayacağını her seferinde dile getiren Erdoğan’ın kamu temizliği adı altında yaptığı ohal toplamda 7 sefer uzatılarak iki yıl sürdü.

Bu süreçte milyonu geçen soruşturmalar beraberinde ilgili ilgisiz birçok kişiyi mağdur etti. Nitekim birçok soruşturma takipsizlik ve beraat kararlarıyla sonuçlandı. Ancak tüm bu kararlara rağmen görevlerine iade edilmeyen binlerce kişi var ve hepsi mağdur konumunda.

Resmi olarak suçlanmamış olabilirler ama kurum ve amir kanaati gerekçe gösterilerek kurumlarına iade edilmeyen binlerce khk’lı hükümetten gelecek bir müjdeyi bekliyor.

Erdoğan’ın suçu olmayanlara yönelik, ‘suçları yoksa iade edin’ talimatına rağmen sistem çalışmıyor. Ohal komisyonunda işlemler eskiye göre biraz olsun daha hızlı ilerlerken, sonuçlanmayı bekleyen binlerce dosyanın daha olduğu kamuoyunca biliniyor.

Ohal Komisyonu, 31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla 126 bin 783 başvurudan 16 bin 60’ını kabul etti, 104 bin 643’ünü ise reddetti. 16 bin başvurudan yaklaşık 12 binini karara bağlayan komisyon, kalan 4 bin dosyayı da bu yıl içerisinde neticelendirmeyi bekliyor.

Neticelenme tamamlandığında ortaya bir tablo çıkacak ve soruşturmaları devam eden, tamamlanan Veya ihraç edilip henüz hiçbir işlem yapılmadan bekleyen tüm dosyalara dair tüm gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’da olacak.

Gerek hapishanelerdeki yüksek doluluk hatta fazlalık oranından, gerekse aylar sonra yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri göz önüne alındığında Erdoğan’ın af ve iade hususlarında önemli bir karar vermesine kesin gözüyle bakılıyor.

Bu senaryodan önce bakanlık koridorlarında konuşulan konu erken seçim olasılığıydı. Haziran - Temmuz aylarında yapılacak olası bir baskın seçim öncesi Mayıs ayında böyle bir karar alınacağı üzerinde kuvvetle duruluyordu. Baskın seçim olasılığı kulislerde hala sıcaklığını koruyor ancak seçimlerin zamanında yapılması halinde khk iadeleri ve af konusunun yıl sonu gibi gündeme geleceği öngörülüyor."

Bekir Bey

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER