EYT'nin en şanslıları belli oldu! 5000-7200 güne 45-51 yaş EYT'de göz bebeği oldu: 13 gün detayına dikkat!

Ülkenin gündeminde olan konulardan olan EYT'liler için dönüm noktası emeklilik şansı verilirken bakanlıklar tarafından peş peşe açıklamalar geldi. Emekli olma şansı günden güne büyürken EYT için son dakika açıklamaları geldi. İşte, staj mağdurları için son 13 gün uyarısı verildi.

EYT'nin en şanslıları belli oldu! 5000-7200 güne 45-51 yaş EYT'de göz bebeği oldu: 13 gün detayına dikkat!

Emekli olmak için önünde yaş engeli olanlar için sayılı günler kaldı. Aralık ayında meclise sunulan EYT maddeleri üzerine kararın ne olacağı merak konusu oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ise, EYT'nin bu ay tamamlanacağına dair bilgi verildi. EYT son dakika bugün neler oldu? EYT'de yaş şartı belli oldu mu? İşte detaylar...

EYT SON DAKİKA GELİŞMELERİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT hakkındaki açıklamaları da işverenlerimizin ve işletmelerimizin ödeyebileceği bir ücret seviyesi olması yönünde ifadeler kullanıldı. İşçilere rahatlatıcı, nefes aldıracak onarımlar yapılırken asgari ücret seviyesinin bu uzlaşma belirlenmesi gerektiği belirtildi.

EYT'DE ŞART KOŞULUNDA SON DURUM

EYT'lilerin yaş ortalamalarına bakıldığında genelde 45-50 yaş arasında olduğu belirlendi. Yaş sınırlaması hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı.

EYt yaş koşulu

MAAŞIMI DÜŞÜK GÖSTERİLİYOR. İTİRAZ EDİLEREK YÜKSELTİLİR Mİ?

Kişinin ayık kazancınız maaşı belirleyen en büyük etken olan bu durumda öncelikle kişinin maaşının bordroda olmasına özen gösterilir. Eğer ücret düşük gösterildiğinde işverenden bunun düzeltilmesi için talep elde edilir.

EMEKLİLİK HESAPLANMASINDA SON 7 YIL NEDEN ÖNEMLİ?

1 Ekim 2008'den önce sigortalı olanların emekli olacağı kurum belirlenirken son 7 yıllık sigortaya bakılarak emekli olunan kurum dikkate alınır.

EMEKLİLİK DİLEKÇESİNİN HANGİ TARİHTE VERİLMESİ AVANTAJLI MI?

Emeklilik dilekçesini yılbaşından önce mi sonrası mı vermenin daha yararlı olduğu açısından tespit için o yıl emekli aylıklarına yapılan kümülatif zam oranıyla beraber yılın güncelleme katsayısının muhayesi elde ediliyor.

BAŞVURUYU AYIN BAŞINDA VEYA SONUNDA YAPMAK FARK EDER Mİ?

Ayın 1 ve 31 tarihleri arasında herhangi bir fark durumu söz konusu değildir. İlk maaş başvurudan sonraki ay hesaplamalar başlıyor. Ocak ayında başvuracaksınız 1'inde de başvuru yapılırsa 31 'inde de başvurulur. Şubat ayından sonra emekli aylığına hak kazanılır.

EYT prim şartları ve yaş koşulu

EYT'LİLER NASIL YÜKSEK MAAŞ ALACAK?

EYT'Ye tabi olanlar SGK'ya bu zamana kadar bildirilen prime esas kazanca göre maaş belirlenir. Brüt maaşı yüksek olanlar daha fazla emekli aylığı alınır.

PRİM İKRAMİYE GİBİ EK ÖDEMELER DE EMEKLİ AYLIĞINI ETKİLER Mİ?

İkramiye, prim, kira yardımı gibi düzenli nakit ödemeleriniz varsa bunların brüt kazanca eklenmesi sağlanır. Prim esas kazancı üzerinden emekli aylık da doğrudan etkilenir.

1 GÜNLÜK PRİM NE KADAR?

İhya için başvuruda bulunduktan sonra üç ay içerisinde ihya tutarının tamamını ödenmesi gerekir. Bağkur'luların asgari ücret zamı gelmeden önce ihya yapmasından fayda sağlanır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER