AKP'nin gizlice yaptırdığı anket Erdoğan'a ulaşmadan ortaya çıktı: İşte o sonuçlar

2023 seçimine geri sayım başladı. Tüm partiler kendi anket çalışmalarını yaptırırken, anketleri sık sık hedef alan AKP'nin de gizlice bir anket yaptırdığı ortaya çıktı. Sonuçlar henüz üst yönetimle paylaşılmadan ortaya çıktı.

AKP'nin gizlice yaptırdığı anket Erdoğan'a ulaşmadan ortaya çıktı: İşte o sonuçlar

Gazete Pencere’den Nuray Babacan bugünkü köşesinde, AKP için yapılan ve henüz partinin üst yönetimleriyle paylaşılmadığını ileri sürdüğü bir anketin sonuçlarına yer verdi. Babacan’ın ankete ilişkin aktarımları şöyle:

Araştırma katılanların sadece yüzde 28’i, ekonomi yönetimini başarılı buluyor. Hükümetin başarılı bulunduğu iki alan ise terörle mücadele ve dış politika. Bu alanlardaki beğeni oranı yüzde 50’ye çıkıyor.

Araştırmada katılımcılara kendisini ideolojik olarak nasıl tanımladığı soruldu. “Atatürkçüyüm” diyenler yüzde 30 ile ilk sırada. Kendini milliyetçi olarak tanımlayanlar yüzde 20 ile ikinci sırada, “muhafazakâr” olarak tanımlayanlar ise yüzde 15 ile üçüncü sırada yer alıyor. Diğer ideolojik tanımlar ilk üçe girmiyor.
ÖNCELİKLİ SORUNLAR DEĞİŞMİYOR

Ülkenin öncelikli sorunlarındaki ilk üç değişmiyor. Enflasyon, hayat pahalılığı ve işsizlik toplamda yüzde 85 ile ülkenin en önemli üç sorununu oluşturuyor. Ardından adalet sistemi ve eğitim sistemi geliyor.
"ASLA OY VERİLMEYECEK PARTİ" ŞOKU

Yüzde 44 ile “asla oy verilmeyecek” parti sıralamasında AKP ilk sıraya yerleşiyor. HDP ikinci sırada yer alıyor. Kürtlerin yüzde 63’ü HDP’ye oy veriyor. AKP’ye oy veren Kürt seçmenin oranında düşüş var; yüzde 22’de kalıyor. Burada 10 puanlık bir gerilemeden söz ediliyor. CHP’ye oy vereceğini söyleyen seçmen yüzde 10’u geçmiş. Bu oranın eskiden yüzde 3-5 olarak değiştiği belirtiliyor.

AKP’ye oy verenlerin oranı yüzde 8 civarında. Daha önce bu yüzde 7 olduğu anımsatılıyor. Alevilerin büyük çoğunluğu hâlâ CHP’de. Yüzde 3-4 ise HDP’yi tercih ediyor.

AKP'NİN KADIN SEÇMEN SAYISINDA AZALMA VAR

Araştırmaya göre, kadın seçmen sayısında azalma olsa da AKP hâlâ ilk sırada. Kadın seçmenin en fazla olduğu ikinci parti CHP görünüyor. İYİ Parti’nin kadın-erkek seçmeni neredeyse dengede. Erkek seçmen ağırlığının fazla olduğu iki parti, MHP ve HDP olarak göze çarpıyor.

GENÇ SEÇMEN MESAFELİ

Genç seçmen AKP’ye hâlâ mesafeli. CHP gençleri bir miktar yanına çekmiş ama yeterli değil. Seçmeninde gençlerin fazla olduğu parti HDP. Bu arada, seçmenin yüzde 17’si kendini Kürt olarak tanımlarken, Alevi seçmen oranı yüzde 5 çıkıyor.

Araştırma, AKP’nin oylarında artış gösteriyor. Millet İttifakının oylarında belirgin bir durağanlık var. HDP’de artış gözlenirken, küçük partiler yerinde sayıyor. 

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin bölümde ise Tayyip Erdoğan yüzde 35 ile ilk sırada yer alıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu onu 5 puan geride izliyor. Sadece iki lider kıyaslamasıyla yapılan araştırmada, diğer aday adaylarının kıyaslamalı olarak sorulmamış olması ise büyük bir eksiklik. Araştırmayı yapanlar da bunu kabul ediyor. Kararsızlar hâlâ yüzde 20. Bu seçmenin büyük bölümünün hala AKP’li olduğu saptaması yapılıyor.
 

Bekir Bey

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER